Kumirouheet ratsastukseen

260,00 410,00  sis ALV 24%

Tuotetunnus (SKU): Kumirouhe Osasto:

Kuvaus

Kumirouheita käytetään lisäämään joustoa ratsastusalustalla. Jouston lisäämisen lisäksi kumirouheen käyttö ratsastuskentillä ja maneeseissa vähentää alustan pölyämistä sekä joustavan rakenteensa ansiosta vähentää kenttien routimista.

Kumirouhe ratsastuskentän pohjamateriaalina

Tyypillisesti kumirouhetta käytetään ratsastusalustassa seuraavista eduista johtuen

 • Kumirouhe vähentää ratsastusalustan tiivistymistä sekä lisää sen joustoa
 • Tämä vähentää kentän kastelun tarvetta sekä pienentää pölyämistä
 • Kumirouhe materiaalina toimii luontaisesti routaeristeenä eikä likaa ratsukon jalkoja
 • Kumirouheen käytöstä on pitkäaikaisia kokemuksia ja tuotteen avulla ratsastusalustat ovat nopeita ja edullisia rakentaa.

Materiaali

Ratsastuskäyttöön suosittelemme suurempirakeista kumirouhetta kuin keinonurmikentille. Tämä vähentää kumirouheen paakkuuntumista sekä poiskantautumista kentältä. Käyttämämme kumirouhe on teknistä EPDM kumia joka on turvallista käyttää tässä käyttötarkoituksessa. Tuote ei sisällä autonrenkaiden kierrätysmateriaaleja eikä metalleja.

Kumirouheen käyttöturvallisuus

Tuote sisältää terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä alhaisen määrän. Tuote on tutkittua ja sen mitatut PAH-pitoisuudet alittavat MARA-asetuksen raja-arvot, sekä EU:n kemikaalivirastolle esitetyt uuden rajoitusehdotuksen raja-arvot myös urheilukentille sekä leikkikentille. Tuote alittaa valtioneuvoston raja-arvot liukoisille pitoisuuksille (asetus 331/2013). Pyydettäessä toimitamme tuotteen mitatut pitoisuudet sekä mitatut PAH-pitoisuudet.

Luvanvaraisuus

Lupaharkinnasta vastaa kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Tyypillisesti 100-1000 tonnin määriä ajatellaan pienimuotoisena kumirouhekäyttönä jolloin ilmoitusmenettely on mahdollista. Laajempaa käyttöä varten usein edellytetään ympäristöluvan hakemista.

Kumirouheen ekologisuus

Kumirouhemateriaali on kotimainen, ekologinen sekä turvallinen käyttää. Kotimaisuus pienentää tuotteen kokonaisympäristökuormitusta koska tuotteen kierrätyksessä materiaalia ei maahantuoda ulkomailta.

Tuotteen hävittäminen

Kumirouheen käyttäjä vastaa käytöstä poistetun kumirouheen asianmukaisesta kierrättämisestä. Tässä aiheessa paikkakunnan jätehuoltoyhtiöt opastavat paikallisesti soveltuvissa toimintatavoissa.

Kumirouheen pakkauskoko

Rouheet toimitetaan kuution suursäkeissä.

Toimitusvaihtoehdot

Kumirouheita toimitetaan seuraavista varastoista:

 • Tampere
 • Nurmijärvi
 • Vaasa

Toimitus suursäkkeinä tai kuorma-auton lavalta. Myös noutomahdollisuus.

Asennusvaihtoehdot

Rouheet voidaan toimittaa

 • Suursäkkeinä ilman asennusta
 • Kuorma-autosta kipattuna tai matoksi levitettynä kohteeseen

Tuotteen hinta ja myyntimäärä

Kumirouhetta saatavilla seuraavissa myyntiyksiköissä:

 • Hieno rouhe (n. 0.5-1.5mm raekoko) 260e sis alv24/kuution säkki (n.800kg)
 • Keskikarkea SBR (14mm), säkkikoko noin 1000kg. 390e sis alv24
 • Karkea rouhe (max 25mm) 260e sis alv24/kuution säkki (n.600kg)

Määräalennus suurempiin tilauksiin.

Rahti

Pääasiallisesti suursäkit toimitetaan lavalta kippaamalla toimitettuna tai suursäkkeinä siten että purkukalusto on asiakkaalla. Auto joka varustetaan purkuun tarkoitetulla nosturilla on myös mahdollinen. Täydet kuormat ovat kustannustehokkaimpia ja kalutosta riippuen tällöin puhutaan noin 20 säkin toimitusmäärästä ilman perävaunua ja perävaunun kanssa enemmän. Useammalla lähtöpaikalla pyritään kustannustehokkaisiin rahtitoimituksiin ja Vaasan toimitukset kattavat tehokkaasti rahdin norjaan ja ruotsiin asti.

Kumirouhe ja EU-säädökset

Media hehkuttaa innokkaasti miten EU kieltää kumirouheen käytön joten aihetta on hyvä hieman avata tarkemmin.
Tässä tilannepäivitystä aiheeseen:
 • Päätöstä ei ole vielä tehty mutta se on odotettavissa syksyllä.
 • Päätöksestä alkaa 8v siirtymäaika joka antaa myyjille aikaa sopeutua tilanteeseen.
 • Siirtymäajan jälkeen hienon kumirouheen (5mm tai alle) myyntiä rajoitetaan/kielletään mikäli rouhe voi päätyä ympäristöön. Kohteisiin joissa rouheet eivät ole irtonaisina – voidaan rouhetta edelleen myydä.
Ratsastuskäytössä suositaan karkeampia kumirouheita eli tämä aihe ei siltä osin kosketa ratsastusta. Rajoitukset muutenkin kohdistuvat myyntiin, ei käyttöön eikä aiheuta toimenpiteitä kentän omistajille. Varsinainen ongelma kumirouheessa on partikkeleiden koko mikäli rouhe jauhautuu mikromuoviksi ja ajautuu ympäristöön.
Omalta osalta seuraamme tilannetta ja odotamme päätöstä. Vaikuttaa siltä että 8v kuluttua ei siis enää hienoa rouhetta saa myydä ratsastuskäyttöön mutta kaikkia muita rouhekokoja kyllä. Pyritään pitämään sivusto ja ohjeistus ajan tasalla.

Ratsastuskentän rakentaminen

Katso myös artikkelimme ratsastuskentän rakentamisesta tästä linkistä

 

Lisätiedot

Raekoko

Hieno, Keskikarkea, Karkea